Samen op weg naar de gezondste versie van jou

Wat is mesologie?

Mesologie begeleidt volwassenen en kinderen op hun pad naar optimale gezondheid door ze inzicht te geven in het bevorderen van hun eigen welzijn. Onze aanpak is gebaseerd op uitgebreide kennis van het menselijk lichaam, ontleend aan zowel reguliere, westerse geneeskunde als inzichten uit de oosterse geneeskunde. We benaderen gezondheid holistisch, met aandacht voor fysieke, emotionele en mentale aspecten. Wij werken niet met standaard behandelplannen, maar kijken wat jij nodig hebt als individu. Ons doel? Het zelfherstellend vermogen van het lichaam activeren via voeding, levensstijl en supplementen. Bekijk hieronder welke geneeswijzen het uitgangspunt vormen van de mesologie. 

Voedingsleer

Voeding is een grote factor in de gezondheid van ieder mens. Ieder mens is uniek, heeft een eigen bouw, karakter en stofwisseling, een eigen constitutie. De juiste voeding is dan ook heel individueel, het is de voeding die bij jou past. De mesoloog onderzoekt welke voeding voor jou de juiste is, of er sprake is van intoleranties, en geeft op basis daarvan een persoonlijk voedingsadvies. Meer informatie over voeding kan je lezen in één van de e-books over voeding.

Westerse geneeskunde

Westerse geneeskunde is een jonge vorm van geneeskunde met een evidence-based benadering voor diagnose en behandeling. Het benadrukt wetenschappelijk onderbouwde methoden, zoals medicatie, chirurgie en geavanceerde technologie, om ziekten te behandelen. Deze wetenschap geeft ons veel inzicht over hoe ons lichaam werkt en reageert. De focus ligt op geïsoleerde klachten en niet zozeer op het lichaam als geheel. 

Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft zich gedurende duizenden jaren ontwikkeld en is veel ouder dan de Westerse geneeskunde. Een van de uitgangspunten is om bij klachten naar de totale mens te kijken. TCM richt zich niet alleen op het lichaam, maar ook op het mentale, sociale, emotionele en existentiële welzijn. Deze benadering legt sterk de nadruk op het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam. Belangrijke fundamenten zijn: yin en yang (balans), Qi (vrije stroom van energie), de vijf elementen (vuur, aarde, metaal, water en hout), en het meridianenstelsel.

Ayurveda

Ayurveda is een meer dan 5000 jaar oude gezondheidsleer uit India gebaseerd op de universele beginselen van de natuur. Het betekent ‘kennis van het leven’ en focust op het in balans brengen van lichaam, geest en ziel. Ayurveda ziet de mens als onderdeel van de natuur, een samenspel van drie bio-krachten (dosha’s): beweging (Vata), transformatie (Pita) en structuur (Kapha). Iedereen is een unieke combinatie van deze drie krachten, ofwel constituties. Deze drie krachten vind je ook terug in de seizoenen, leeftijdsfase, voeding en type aandoeningen.

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde draait om het herstellen van de juiste balans en hoeveelheid van essentiële stoffen voor optimale gezondheid. Dit omvat vitamines, mineralen en andere belangrijke stoffen die soms ontbreken in ons voedsel. Supplementen en dieetadviezen helpen om tekorten aan te vullen, vooral bij stress, ziekte of levensstijlfactoren zoals roken of een onevenwichtige leefstijl.

Homeopathie

Homeopathie is een holistische benadering die de totale mens centraal stelt. Wanneer het evenwicht tussen lichaam en geest verstoord raakt, kan dit leiden tot klachten of ziekte doordat vitale energie uit balans is. De kennis van homeopathische middelen is geworteld in een lange geschiedenis van ervaring. Homeopathische middelen worden beschouwd als mild en veilig in gebruik. Het doel van homeopathie is het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren en zo klachten te lijf te gaan.

Vind een mesoloog

Door heel Nederland zijn mesologen actief die jou graag verder helpen. Bekijk hier per regio welke mesologiepraktijken er zijn.

Vind een mesoloog

Zo heeft mesologie anderen geholpen

    “Het gaat nu veel beter met mijn dochter. De buikpijn is over en de hoofdpijn veel minder.” 

    “Ik vind het geweldig om te zien dat ik door deze goede adviezen heel gericht mijn levensstijl heb kunnen aanpassen waardoor mijn klachten veel minder zijn geworden.”


    “Via de mesoloog kwam ik erachter dat mijn ijzergehalte te laag was, nu ik dat aanvul met supplementen zijn eindelijk mijn vermoeidheidsklachten verleden tijd.”